Meer wijsheid in Engeland dan in Nederland?

BBC – Trust Me I’m A Doctor – Are electronic cigarettes safe?

Langzaamaan lijkt Nederland ook wat wijzer te worden

Het op 23 maart 2015 gepubliceerde rapport van het RIVM is overwegend positief; de belangrijkste conclusie is dat de e-sigaret vele malen onschadelijker is dan het roken van tabak. In nagenoeg alle geteste vloeistoffen zijn de aangetroffen concentraties potentieel schadelijke stoffen bijzonder laag te noemen. De gesignaleerde risico’s blijken met name beperkt tot de eerste generatie e-sigaretten, de zogenaamde ‘cigalikes’.

Verder is er ook kritiek op de testopstelling bij het onderzoek van het RIVM.  Daarbij werden toch ook weer (bekende) fouten gemaakt als een batterij met te hoge spanning en zijn er bedenkingen bij de VG (dikke vloeistof) test. Het lijkt dat in de test daardoor ook dampvloeistoffen zijn verbrand. Verbranding geeft over het algemeen erg ongezonde en kankerverwekkende stoffen. Iets dat een e-sigaret gebruiker in de praktijk niet (nauwelijks) zal inhaleren wegens hoesten en enorm slechte smaak. (vergelijkbaar met totaal verbrand eten, wat je ook niet nuttigt). Lees meer bij  reactie-acvoda-op-rivm-rapport

We vragen ons af waarom in onderzoeken niet gewoon van bestaande e-sigaret configuraties gebruik wordt gemaakt. Dus van batterijen die horen bij verdampingselementen.  En waarom blijkbaar niet “dampers expertise” er vooraf bij wordt gehaald.  Alleen testen die het resultaat meten bij normaal gebruik van een e-sigaret lijken ons zinvol.  Het feit dat bij oververhitting ook dampvloeistof verbrand weten wij al. Interessanter is om te weten of dergelijke stoffen ook ontstaan zonder oververhitting. Andere onderzoeken waarbij geen oververhitting plaats vindt, geven waarden aan in uitgeademde damp die vergelijkbaar zijn met de omgevingslucht.

Een gedachte over “Meer wijsheid in Engeland dan in Nederland?

 1. Het enigste waarom ze het E-roken willen verbieden(dit al de volgende stap zijn )is omdat er teveel mensen met roken stoppen en de meeste landen de accijnzen nu mislopen.
  Dan blijft er maar EEN iets over , en dat is het E-roken zo moeilijk en onaantrekkelijk mogelijk te maken zodat al die miljoenen die al overgestapt zijn weer gewoon terug gaan roken en de landen dus hun melkkoeien weer terug hebben.
  HET DRAAIT ECHT NIET OM DE GEZONDHEID VAN DE MENSEN want daar hebben ze geen interesse in HET GAAT ALLEEN OM DE INKOMSTEN DIE ZE NU MISLOPEN.
  Hier hadden ze niet aan gedacht toen ze het roken aan banden gingen leggen,net zoals ze over veel zaken niet nadenken.
  Zodadelijk is het net als met de grow shops ,mensen doen een grote investering waar de staat veel op verdient en daarna zeggen ze je mag het niet eens meer hebben.
  Gevolg. Veel mensen werkeloos materiaal waar veel voor betaald is die ze nog alleen op de stortplaats kwijt kunnen. EN ER IS ER MAAR EEN DIE LACHT EN DAT IS DE STAAT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>