Fabels over de elektrische sigaret

Er zijn veel niet kloppende verhalen.

We gaan hier even kort op in. Want er is voldoende informatie over te vinden op diverse goede websites.

Onderwijl geloven bijna alle officiële instanties ook dat de E-sigaret een minder schadelijk alternatief is voor tabaksroken. In recente stukken, bijvoorbeeld bij het RIVM komt dat naar voren. Toch komt dat nauwelijks in het nieuws terecht.

Kort samengevat komt het er op neer dat een tabakssigaret 4000 schadelijke stoffen produceert bij gebruik. Een E-sigaret produceert vaak weinig of helemaal geen schadelijke stoffen. Soms worden er wel schadelijke gevonden. Maar bij gewoon gebruik van de E-sigaret in erg lage percentages. En het betreft daarnaast heel veel minder stoffen die verdacht zijn, dan die 4000 bij de tabakssigaret.

Fouten in onderzoek die voor fabelverhalen gezorgd hebben

Soms werden bij onderzoeken in eerste instantie wel degelijk veel schadelijke stoffen gevonden. Vaak bleek dat veroorzaakt door fouten in het gebruik van de testapparatuur. Een apparaat wat gebruikt wordt voor rook uit brandende sigaretten, is niet altijd geschikt om een elektrische sigaret te testen. Lees eventueel over de meest recente studies. of het wat makkelijkere leesbare persbericht over de recente studies .

Jammer genoeg is veel onderzoek met dergelijke fouten in de media terecht gekomen. En kreeg de E-sigaret veel negatieve aandacht. Soms ook nog aangedikt met fabelverhalen die nergens op gebaseerd waren. Wat dan weer klakkeloos elders overgenomen werd (tot onze stomme verbazing zelfs door bekende gevestigde media).

fabels

Rectificaties blijken geen nieuws

Rectificaties in gevonden waarden, (nadat de fouten hersteld waren of toegegeven werden), hebben geen of nauwelijks aandacht in de media gekregen.

Er bestaat dus wel degelijk heel veel onderzoek dat aangeeft dat een E-sigaret heel veel minder schadelijk is. Verder onderzoek blijft nodig. Bijvoorbeeld naar soms gebruikte smaakstoffen waarvan de bevindingen bedenkelijk zijn. En waarvan nader onderzocht moet worden hoe die voor ongezonde stoffen kunnen zorgen.

De meest uitgebreide studie is gedaan in Engeland. Daarin blijkt dat de elektrische sigaret minimaal 95% minder schadelijk is dan tabak roken (en men vermoed meestal 99%). Het departement voor volksgezondheid raadt aan dat artsen de elektrische sigaret mogen  voorschrijven op recept.

Kies voor een minder schadelijk alternatief

De E-sigaret kan levens redden van (verstokte) tabaksrokers. En zorgen dat zij gezonder gaan leven. Want door onderzoek en uit ervaring is ook gebleken dat de conditie van een tabaksroker die overstapt op E-sigaretten enorm vooruit gaat.

Damp en rook is enorm verschillend

Een E-sigaret dampen is echt heel iets anders dan het roken van een tabakssigaret. Het feit dat damp en rook op elkaar lijken zegt helemaal niets. De damp die bij eten koken ontstaat is ook niet vergelijkbaar met rook van een kampvuur.

Video over een onderzoek wat niet klopt

In deze video wordt nogal de draak gestoken met een simplistische fout die gemaakt is in een onderzoek. Ondanks de manier van brengen kloppen alle feiten die vertelt worden.

Lees ook het stuk over dampen en zwangerschap

Niet dampen en roken is het beste. Lukt dat niet ga dan dampen zonder nicotine, wat het minst schadelijk is. Bij normaal gebruik zijn de standaard ingrediënten voor dampvloeistoffen niet schadelijk, behalve nicotine.   Lees meer over dampen en zwangerschap

2 gedachten over “Fabels over de elektrische sigaret

  1. Belachelijk die overheid en ik ken al mensen die met roken en daarna met dampen zijn gestopt door damp nico af te.bouwen!! Idd door dampen voel je je beter dan door roken dus wie durft tegen te spreken!!!

  2. Voor mij spande dat onderzoek in Portland wel de kroon. Een onderzoek waarbij de uitkomst was dat er GEEN KANKERVERWEKKENDE FORMALDEHYDE vrij komt bij normaal gebruik van de E-sigaret.

    Voor de publiciteit bleek het jammer, dat de onderzoekers ook nog even een enorm zware batterij, niet geschikt voor deze e-sigaret moesten testen. De boel werd opgestook met deze niet geschikte batterij, zodat er verbranding ontstond. Dusdanig dat een aantal dampers die dezelfde configuratie gebruikte, niet in staat waren dit te dampen. Wegen direct enorme hoestbuien. Dat is dus geen damp maar rook en blijkt in de praktijk onmogelijk te dampen. Maar ja een dampmachine in een testopstelling gaat rustig door met verbranden in plaats van verdampen. En de onderzoekers maar kankerverwekkende stoffen meten de hele tijd.

    Die meet je ook als ik mijn huis de brand steek. Maar dat geeft toch niet de conclusie dat ik beter niet in mijn huis moet gaan wonen, wegens kankerverwekkende stoffen?

    Dit was blijkbaar aanleiding voor alle reguliere media over de hele wereld om te gaan schrijven dat de e-sigaret heel veel kankerverwekkender is dan de e-sigaret. Jawel, naar aanleiding van een onderzoek met de uitslag dat er GEEN kankerverwekkende stoffen gevonden waren. Om te huilen.

    Zelfs ook bij het RIVM onderzoek zijn er aanwijzingen te vinden die bij een aantal geteste en niet goed bevonden e-sigaretten verdacht veel richting verbrandingsfouten gaan. Nadere gegevens over gebruikte e-sigaretten en test zou meer informatie kunnen geven.

    Nog even, of misschien is het al zo ver, dan is het mogelijk om een studie te maken van alle gemaakte fouten en daaraan gekoppelde uitkomsten. En dan kun je aan de uitkomst en gevonden stoffen direct afleiden welke fout er nu weer gemaakt is door onderzoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>