Spullen voor de dampbank ingezameld

Op 29 mei heeft in Utrecht een protest tegen de TPD EU artikel 20 regelgeving plaats gevonden. Tijdens dit protest werden dampspullen ingezameld. Op 3 juni zijn de ingezamelde spullen overhandigd aan de dampbank. Er zijn heel veel clearomizers, batterijen, flesjes liquids, bubbeltjes enveloppen en andere dampatikelen gedoneerd. De dampbank bedankt iedereen die dampspullen gegeven heeft.

Voor wie is de dampbank?

Dampen, als beter alternatief voor roken, kost geld. Dat is soms niet op te brengen is voor mensen die leven van een minimum inkomen. Een probleem ontstaat bijvoorbeeld wanneer het dampapparaat kapot gaat en er op dat moment geen geld is voor een nieuwe. Omdat een goede e-sigaret bij aanschaf hogere kosten meebrengt. Omdat tabak nog wel voor minder geld te koop is, dreigt al heel snel een terugval naar tabak roken. Vaak veroorzaken enkele sigaretten al een terugval. Bij een periode met tekort aan geld kan ook aanschaf van dampvloestoffen of ander dampgerij een probleem zijn.

Wat is het doel van de dampbank?

Voorkomen dat mensen terugvallen op tabak roken!

De dampbank is een initiatief van een lid van het dampforum. De forumleden en de medewerkers van de dampbank willen namelijk graag voorkomen dat mensen met een klein inkomen in financiƫle noodsituaties terugvallen op tabak roken. De dampbank is een tijdelijk hulpmiddel om iemand even uit de brand te helpen.

Voorwaarde voor het ontvangen van hulp is dat de ontvanger lid is van het dampforum, wat gratis kan. Het forum dient daarna als vraagbaak en kennisbank om op terug te vallen.

E-sigaret vaak laatste redmiddel

Veel zogenaamde dampers (elektrische sigaret gebruikers) hebben gedurende hun leven allerlei hulpmiddelen gebruikt om te stoppen met roken. Meestal zonder resultaat. Alleen een goede e-sigaret blijkt voor een grote groep verslaafden een goed alternatief voor roken van tabak. Mocht een damper uiteindelijk nog niet stoppen met dampen, dan is de roker in ieder geval overgegaan op een beduidend minder schadelijker alternatief. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat bij e-sigaretgebruik je ongeveer 95% minder schadelijke stoffen inhaleert (en bij secuur gebruik nog minder).

Wat voor spullen kan de dampbank gebruiken?

De dampbank kan dampvloeistoffen, clearomisers, batterijen en batterijopladers gebruiken. De spullen moeten wel functioneren. Geen opknappers dus. Flesjes met dampvloeistoffen moeten oorspronkelijk geseald zijn en goede informatie bevatten. Verder kan de dampbank bubbeltjes enveloppen gebruiken.

Hieronder worden dampspullen getoond die door particulieren aan de dampbank gedoneerd zijn tijdens het protest in Utrecht. 

---

Laat de dampbank blijven bestaan!

De nieuw in te voeren en overdreven EU regelgeving in de TPD (Tobacco Products Directive) zal ook de dampbank raken. Het inzamelen en verspreiden van geavanceerde e-sigaretten worden door deze EU reguleringen onmogelijk gemaakt. Laat deze mogelijkheden bestaan. Want alleen dankzij deze geavanceerde e-sigaretten worden de slagingskansen om te stoppen vergroot. En mensen met een minimum inkomen effectief blijven helpen.

We willen graag dat de overheid zich laat leiden door recent onderzoek. Waar onderzoekers geleerd hebben uit het verleden en eerder gemaakte fouten uitsluiten. Het zou jammer zijn dat talloze levens in de waagschaal gesteld worden, door slecht geĆÆnformeerde berichtgeving en op valse emotie gebaseerde beslissingen. Een e-sigaret is namelijk echt totaal iets anders dan een sigaret.

Dit persbericht is verstuurd door het Damperscollectief
De mensen van het damperscollectief en de dampbank hebben geen banden op commercieel vlak met dampgerelateerde industrie of tabaksindustrie.
Kijk voor meer informatie op
dampersprotest.stoprokenvandaag.nl