Internationale Protestacties tegen overdreven regelgeving in de TPD een groot succes!

Op 29 mei j.l. werd in verschillende  Europese landen waaronder Nederland geprotesteerd tegen de overdreven regelgeving in de TPD (Tobacco Products Directive). Deze nieuw in te voeren EU regulering is stukken zwaarder dan de regulering voor gewone carcinogene sigaretten. Terwijl inmiddels in diverse wetenschappelijke onderzoeken allang is aangetoond dat damp van een e-sigaret 95% minder schadelijk is dan tabaksrook.

Deze nieuwe Europese richtlijnen vormen een reëel gevaar dat zal leiden tot de ondergang van verbeterde (3e generatie) e-sigaretten. Met als gevolg meer tabakgerelateerde doden die te voorkomen waren (in Nederland nu 20.000 per jaar). Daarom lieten op 29 mei mensen in o.a. Nederland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Engeland, Portugal, Spanje en Frankrijk hun stem horen. Zij willen niet dat een het enige goed werkende middel om te helpen stoppen met roken gaat verdwijnen.

Indien de nieuwe EU regels er werkelijk komen, is het rampzalige gevolg hiervan, dat de verkoop van verbeterde en veelgebruikte versies van elektrische sigaretten verboden gaan worden. Zonder deze verbeterde e-sigaretten wordt de slaagkans voor rokers om over te stappen naar het veel minder ongezonde dampen drastisch verkleind. En zullen huidige dampers terugvallen op hun oude beslist ongezondere gewoonte van tabakssigaretten roken.

In Nederland kwamen dampers bijeen in Utrecht voor een protestmars. Een impressie van dit protest is te bekijken op:
dampersprotest foto´s Nederland

Een impressie van de protesten in de acht Europese landen is te vinden op:
impressie-dampersprotest-andere-EU-landen

---
---

Waarom is deze regelgeving onverklaarbaar en slecht?

Waar het op neer komt, is dat uiteindelijk alleen kleine, op tabakssigaretten lijkende, e-sigaretten zullen worden toegestaan. Deze zijn maar voor een beperkte groep mensen toereikend. Veel dampers vinden ze vies of ze geven geen voldoening. Voor een zware roker die sigaretten met een hoog nicotinegehalte rookt en wil overstappen worden de gelijkwaardige e-sigaretvarianten met een hoog nicotinegehalte verboden.

Opmerkelijk is dat deze EU-regels in tegenstrijd zijn met uitkomsten van het recente RIVM-onderzoek. Ook het RIVM beschouwt de e-sigaret als minder schadelijk dan het roken van tabakssigaretten. Maar de door de EU juist nog wel toegestane kleine e-sigaret (cig-alike)  komt in het recente RIVM-onderzoek als minst goede alternatief naar voren. Dit terwijl nota bene de verbeterde/geavanceerde e-sigaret het beste uit het onderzoek komt.

Laat verslaafde rokers niet vallen!

Veel dampers hebben tevergeefs diverse andere hulpmiddelen geprobeerd om te stoppen met roken. En alleen een goede e-sigaret blijkt dan vaak een goed alternatief voor roken. Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de rokers eigenlijk zou willen stoppen met roken. Laat dus dit veel minder ongezonde alternatief bestaan. Want alleen dankzij deze geavanceerde e-sigaretten worden de slagingskansen om te stoppen vergroot. Daar zou de EU zich op moeten richten!

Dit persbericht is verstuurd door het Damperscollectief
dat bestaat uit 6 dampers die geen banden hebben op commercieel vlak met dampgerelateerde industrie of tabaksindustrie.
Kijk voor meer informatie op
dampersprotest.stoprokenvandaag.nl 
28 mei Radio- interview over het protest in Utrecht

---